Union professionnelle de Dermatologie

Dermanet.be
Basocellulair carcinoma .:. Dermatologie de A à Z

Basocellulair carcinoma

Basocellulair carcinoma, basaal cel kanker, of basaal cel carcinoma, is een langzaam groeiende huidtumor, die meestal voorkomen op aan de zon blootgestelde huid. Er zijn verschillende vormen van basaal cel kanker. Sommigen zien er uit als een verheven huidknobbel met een glanzend oppervlak, met vaak een klein zweertje in het midden.      
 
Deze worden nodulaire basaal cel carcinomen genoemd, en worden meestal aangetroffen in het hoofd-hals gebied.
Patiënten merken op dat er een wondje is dat maar niet wil genezen.
 
Andere basaal cel carcinomen manifesteren zich als een dun rood-bruin huidvlekje, dat zich vaak op de romp, armen of benen bevindt.

Dit zijn oppervlakkige basaal cel carcinomen die gemakkelijk voor bijvoorbeeld een eczeemplek of een psoriasisvlek aangezien kunnen worden. Maar deze verbeteren dus niet met een cortisone creme of een vochtinbrengende crème.

Basaal cel carcinomen die ontstaan vanuit de diepste laag van de epidermis kunnen gedurende jaren groeien zonder enig ongemak te geven. Deze tumoren geven in het algemeen geen aanleiding tot metastasen (uitzaaiingen), maar als deze niet behandeld worden kunnen ze de onderliggende of nabij gelegen structuren vernietigen. Behandeling is aanbevolen en kan bestaan uit chirurgie of lokale vernietigende behandelingen.

Bron: Euromelanoma

Lees ook: BASAALCELCARCINOOM.pdf

Bron: Nederlandse Vereniging voor Dermatologie en Venereologie (NVDV)

Datum van publicatie: 31-08-2014