Union professionnelle de Dermatologie

Dermanet.be
Fotodynamische therapie (PDT) .:. Dermatologie de A à Z

Fotodynamische therapie (PDT)

Fotodynamische therapie is een lichtbehandeling om bepaalde oppervlakkige huidletsels te behandelen, vooral oppervlakkige huidtumoren.  

De huidletsels worden ingewreven met een crème en worden nadien belicht met rood licht.  De sneldelende cellen gaan door de combinatie van de crème en de belichting vernietigd worden.

Hoe gebeurt deze behandeling

Om de behandeling te laten terugbetalen moeten eerst digitale foto’s genomen worden van alle letsels. 

Het is aan te raden de dag van de behandeling geen hydraterende producten of andere cosmetica te gebruiken .

Men verwijdert eerst de schilfers en de korstjes, waarna een speciale crème op alle letsels wordt aangebracht.  Daarover wordt een verband geplakt om de crème goed op zijn plaats te houden en om de opname van de crème in het letsel te verbeteren.  Hierover wordt een tweede verband aangebracht zodat er geen licht op de letsels kan inwerken.  Dit verband moet 3 tot 6 uur ter plaatse blijven.  Deze tijd is nodig om het product voldoende te laten inwerken in de huid.

Na het aanbrengen van dit verband kan u terug naar huis gaan, of kan u gaan wandelen of gaan winkelen.  Het is best in deze periode té felle zon of té felle koude te vermijden.

Na 3 tot 6 uur komt u tegen het afgesproken uur terug.  De verbanden worden verwijderd en het nog resterend product wordt afgekuist.  U krijgt een speciaal brilletje om de ogen te beschermen, waarna de belichting kan beginnen.  Deze belichting gebeurt met een speciale lamp met rood licht en kan zittend of liggend gebeuren.  De duur van de belichting kan variëren van 7 minuten tot 30 minuten, naargelang van het apparaat dat gebruikt wordt en naargelang van de grootte van het belichtingsgebied.  Wanneer grote oppervlakten worden behandeld, kunnen deze eventueel opgesplitst worden in kleinere velden.

Tijdens de behandeling kan een branderig gevoel of een stekende prikkeling optreden.  Soms kan de behandeling echt pijnlijk zijn, vooral wanneer veel letsels voorkomen ter hoogte van het aangezicht of op de schedel.  Om dit te beperken, kan een half uur vóór de belichting een pijnstillende pil worden ingenomen en kan tijdens de belichting een ventilator worden opgezet.  Ook een spray met water kan voor bijkomende afkoeling zorgen.

Sommige patiënten hebben met één behandeling genoeg maar bij andere patiënten zijn enkele behandelingen nodig vooraleer de letsels volledig verdwenen zijn.  Meestal worden deze behandelingen gegeven met een intervalperiode van ongeveer een maand.

Na de behandeling.

Na elke behandeling kan de huid fel rood worden, met eventueel korstvorming.  Soms kan er zwelling optreden met eventueel kleine wondjes.  In principe genezen deze roodheid en wondjes zonder verdere behandeling en zonder littekenvorming.   Indien de reactie nochtans te sterk uitgesproken is, kan u best opnieuw contact opnemen met uw behandelende dokter .

Na een maand wordt een controle voorzien om het resultaat te evalueren en om eventueel een bijkomende behandeling te geven.

Het is zeer belangrijk dat u in de toekomst oplet met zonblootstelling. Wanneer u langer dan een half uur buitenkomt zal u best een zonneproduct gebruiken om uw huid te beschermen. Hierdoor zullen minder gemakkelijk nieuwe oppervlakkige huidletsels en huidtumoren voorkomen.

Zijn er nevenwerkingen ?

De meest vervelende nevenwerking is gewoonlijk de pijn die kan optreden bij uitgebreide letsels ter hoogte van het aangezicht en de schedel.  Deze pijn is meest uitgesproken tijdens de belichting maar kan ook nog een tijdje verder duren na de belichting.  Ze kan soms zeer hevig zijn.

Bij iedereen zal roodheid optreden na de behandeling.  Meestal is deze roodheid eerder beperkt.  Ze is gewoonlijk weg na een tweetal weken.  Bij sommige patiënten kan de roodheid nochtans fel uitgesproken zijn, met zelfs zwarte korstvorming, en kan ze verschillende weken na de behandeling blijven verder duren.  De roodheid zal altijd vanzelf verdwijnen zonder littekenvorming.

Het grote voordeel van fotodynamische therapie is dat er geen littekenvorming optreedt.  Er moet ook niet gesneden worden, wat een voordeel is bij mensen die bloedverdunners moeten innemen.

Datum van publicatie: 31-07-2011