Dermanet
FR NL
Website van de Belgische BeroepsVereniging voor Dermatologie en Venerologie

Stand van zaken

Datum van publicatie: 11/10/2020

08/10/2020 - CoVID-19: verstrenging van maatregelen vanaf 9 oktober 2020

 

0p 06/10/2020 kondigde de regering een verstrenging van de CoVID-regels over heel het land aan. De verstrengde maatregelen gaan in op 9 oktober en gelden voor tot en met 9 november 2020.

 
De federale regering en de minister-presidenten van de deelstaten hebben zich begin deze week gebogen over de epidemiologische situatie met betrekking tot CoVID-19. Het Overlegcomité beoordeelde de situatie als bijzonder ernstig en heeft daarom beslist o.m. volgende maatregelen te verstrengen: 

 

  • Nauwe contacten (d.i. een contact dichter dan anderhalve meter zonder mondmasker) worden beperkt tot maximum 3 per maand.
  • Privé-bijeenkomsten thuis worden beperkt tot maximum 4 personen, met het respecteren van de veilige afstand of mondmasker indien dit niet mogelijk is.
  • Telewerk wordt sterk aanbevolen.
  • De quarantaine-periode is ingekort tot 7 dagen. Als de tweede test na 5 dagen negatief is, kan de quarantaine worden opgeheven. Anders zijn er nog 7 extra dagen quarantaine op te volgen. Quarantaine-attesten zijn er voor alle hoogrisicopersonen, maar ook voor mensen die besmet zijn maar geen symptomen vertonen.

    Meer informatie over de quarantaine vindt u hier.

Deze maatregelen gelden nationaal. In de provincies waar de situatie ernstiger is moet de gouverneur op basis van de toekomstige barometer verdere maatregelen voorstellen, in overleg met de Minister van Binnenlandse Zaken en de nieuwe CoVID-19 commissaris, dhr. Pedro Facon.

Verder zullen extra inspanningen op het vlak van sensibilisering en handhaving worden geleverd. 


U vindt hier alvast een handige visual van de verstrengde maatregelen terug.


Lees meer over de beslissingen van het Overlegcomité d.d. 06.10.2020.

 


01/10/2020 - Dit verandert allemaal op 1 oktober: mondmaskerplicht versoepeld en quarantaineperiode ingekort

 

(...)

 

Vanaf 1 oktober is het niet langer verplicht om buiten een mondmasker te dragen, behalve op drukke plaatsen en op plaatsen waar de veiligheidsafstand van 1,5 meter niet gegarandeerd kan worden. De lokale overheid krijgt daar ruimte om te bepalen om welke plaatsen het gaat.
Het mondmasker blijft wel altijd verplicht op onder meer het openbaar vervoer, in winkels en in bioscoopzalen.

 

Voorts wordt vanaf 1 oktober ook de verplichte quarantaineperiode teruggebracht van 14 dagen naar zeven dagen. “Als u Covid-19-symptomen heeft, neemt u contact op met de huisarts. Die zal u meteen een week in isolatie plaatsen. Als na de coronatest blijkt dat u positief bent, blijft de quarantaine van een week gelden. Blijkt de test negatief, dan mag u uit quarantaine, als uw gezondheid dat toelaat”, zo legde premier Sophie Wilmès de beslissing uit op de persconferentie na de Nationale Veiligheidsraad. Wie in nauw contact is geweest met iemand die besmet is, moet voortaan voor zeven dagen in quarantaine en moet op de vijfde dag getest worden. “Als de test positief is, wordt de quarantaine met zeven dagen verlengd. Is de test negatief, dan mag u uit quarantaine na de zevende dag”, aldus Wilmès.

 

Covid-19-barometer

Gezondheidsinstituut Sciensano lanceert vanaf 1 oktober een nieuwe Covid-19-barometer. Het gaat om een meetinstrument waarmee de consultaties van huisartsen voor luchtwegklachten in kaart worden gebracht. Dat gebeurt op basis van het elektronisch medisch dossier dat automatisch het aantal patiënten met luchtwegklachten genereert. De arts moet dat cijfer dan twee tot vier keer per week doorsturen naar Sciensano. “Dit vraagt een paar minuten extra werktijd voor de dokter, maar het is wel van cruciaal belang”, zegt Robrecht De Schreye van Sciensano.

 

(...)

 

Bron: HLN


27/07/2020 AANVULLENDE MAATREGELEN TER VERSTERKING VAN DE TWEELEDIGE STRATEGIE TER BESTRIJDING VAN DE HEROPLEVING VAN HET CORONAVIRUS

 

De Nationale Veiligheidsraad uitgebreid met de ministers-presidenten is vandaag bijeengekomen gelet op de evolutie van de epidemiologische situatie, die zoals altijd permanent wordt opgevolgd.

 

Op basis van de nieuwe gezondheidsinformatie werd afgelopen weekend een nieuw rapport gevraagd aan Celeval.

Op basis van dit rapport werd beslist om de tweeledige strategie – nationaal en lokaal – die vorige week werd ingevoerd om de heropleving van het virus aan te pakken, te versterken.

 

Nationale aanpak

Daartoe wordt beslist dat vanaf woensdag 29 juli en gedurende ten minste vier weken (tot eind augustus), de volgende maatregelen van kracht zijn:

  • Tot nu was de sociale bubbel voor elk individu beperkt tot 15 personen per week. Vanaf woensdag worden dat dezelfde 5 personen voor de komende vier weken en voor een heel gezin, dus niet meer per individu. Kinderen jonger dan twaalf zijn niet opgenomen in deze telling. Die 5 personen zijn mensen bovenop uw gezin met wie u dus nauwe contacten mag hebben, contacten waarvoor de veiligheidsafstand niet altijd moet worden gerespecteerd.
  • Niet-begeleide bijeenkomsten zoals familie- of vriendenbijeenkomsten zijn beperkt tot maximaal 10 personen (kinderen onder de 12 jaar niet meegerekend). Deze limiet geldt ook voor recepties en banketten.
  • Voor evenementen die onder toezicht en volgens protocollen plaatsvinden, zijn de burgemeesters verantwoordelijk voor een nauwgezette herevaluatie van de activiteiten die zij op hun grondgebied organiseren of reeds hebben toegestaan, rekening houdend met de epidemiologische evolutie. In ieder geval zullen de evenementen die een groot publiek trekken strikt beperkt blijven tot een maximum van 100 personen binnen en 200 personen buiten, waarbij verplicht een mondmasker moet worden gedragen. Het kan ook alleen op voorwaarde dat de veiligheidsvoorschriften en -protocollen strikt worden nageleefd.
  • Telewerk wordt waar mogelijk sterk aanbevolen om te veel contact tussen collega’s te vermijden.
  • De regels die eerder golden in winkels, nl. je boodschappen alléén doen (of vergezeld van een minderjarige die onder hetzelfde dak woont of een persoon die hulp nodig heeft) gedurende maximum 30 minuten (behalve op afspraak), worden weer van kracht.
  • Om drukte op drukbezochte plaatsen in het land te voorkomen, wordt de maatregel om burgers gratis treintickets toe te kennen, uitgesteld tot september.
  • De contactopsporing zal worden versterkt in bepaalde specifieke situaties waarin het risico op een epidemie groter is omdat individuen “actief aanwezig” zijn, d.w.z. in beweging. Op deze plaatsen worden ook contactgegevens opgevraagd, zoals in wellnesscentra en bij sportlessen. Een volledige lijst van de betrokken plaatsen zal in het ministerieel besluit worden gepubliceerd. Zij zullen aan dezelfde verplichtingen worden onderworpen als de horecasector.

Lokale aanpak

De Nationale Veiligheidsraad dringt erop aan dat de lokale overheden krachtige maatregelen nemen als de epidemiologische situatie op hun grondgebied verslechtert. Zij zullen epidemiologische gegevens ontvangen van de regionale autoriteiten en zij hebben de ruimte om in te grijpen als de situatie dat vereist.

 

Bron : Persbericht bij Sophie Wilmès

 


 

23/07/2020 Bericht van de Eerste Minister, Sophie Wilmès

 

De Nationale Veiligheidsraad, uitgebreid met de ministers-presidenten, is samen gekomen op 23 juli, om een stand van zaken op te maken over de gezondheidssituatie in ons land en om de nodige maatregelen te nemen.

 

Met het oog op de epidemiologische indicatoren is besloten om fase 5 van het afbouwplan niet te activeren. Het maximale aantal personen voor recepties en evenementen met publiek blijft dus gelijk. Wat de beurzen betreft, daar is een hervatting van de activiteiten voorzien voor 1 september, onder strikte voorwaarden en afhankelijk van de evolutie van de epidemie.

 

De Nationale Veiligheidsraad heeft een reeks maatregelen genomen die vanaf zaterdag 25 juli in het hele land van toepassing zullen zijn.

 

  • Bovenop de nu al geldende verplichtingen zal het dragen van een mondmasker ook** *verplicht zijn***:

    • Op markten, rommelmarkten en kermissen,

    • In winkelstraten en op alle drukke plaatsen (privé of openbaar) zoals bepaald door de plaatselijke autoriteiten ;

    • In alle openbare gebouwen voor de delen die toegankelijk zijn voor het publiek;

    • In horecazaken, behalve als mensen aan tafel zitten ;

    • Het dragen van een masker blijft sterk aanbevolen in alle andere gevallen, vooral in situaties waar de veiligheidsafstand niet kan worden gegarandeerd.

    • De sluitingstijd van de nachtwinkels wordt vervroegd naar 22u.

  • De klanten van de horeca zal worden gevraagd een emailadres of een telefoonnummer achter te laten, zodat ze in geval van een infectie tijdig verwittigd kunnen worden. Deze informatie zal na 14 dagen worden vernietigd en kan niet worden gebruikt voor andere doeleinden dan de bestrijding van het Coronavirus.

 

In het algemeen is beslist dat de controles zullen worden versterkt.

 

Aangezien de epidemiologische situatie sterk verschilt van gemeente tot gemeente, hebben de lokale autoriteiten een prominente rol te spelen.

 

Zij treden op binnen het kader van het ministerieel besluit. Ze kunnen daarnaast aanvullende voorzorgsmaatregelen overwegen. Dat in overleg met de gewesten en de gouverneurs, om ervoor te zorgen dat de maatregelen coherent zijn in het hele land.

 

Anderzijds hebben de lokale autoriteiten alle ruimte om meteen in grijpen als er uitbraken zijn op hun grondgebied. De gewesten geven gezondheidsinformatie door en bezorgen de burgemeesters een stappenplan met graduele maatregelen die op gemeentelijk niveau kunnen worden genomen, gaande van de sluiting van één enkele zaak, tot de afkondiging van een lokale lockdown. Burgemeesters nemen uiteraard de verbale en visuele communicatie van de maatregelen die in hun gemeente worden genomen, op zich. Zij moeten worden gesteund in hun aanpak, in een geest van samenwerking met alle overheidsniveaus.

 

Tenslotte is het essentieel om te onthouden dat er zes gouden regels van kracht zijn, met name:

  • Respecteer de hygiënemaatregelen ;
  • Doe activiteiten het liefst buiten ;
  • Wees extra voorzichtig met kwetsbare mensen ;
  • Blijf op een veilige afstand (1m50) ;
  • Beperk je contacten tot 15 personen per week ;
  • En beperk ook bijeenkomsten tot 15 personen.

 

Wat de bubbel van 15 betreft – daar werd tijdens de persconferentie in herinnering gebracht dat de regel absoluut moet worden nageleefd om te vermijden dat het virus zich snel kan verspreiden. Iedereen moet een lijst kunnen opmaken van alle mensen met wie hij of zij tijdens de voorbije week nauwe contacten heeft gehad.