Dermanet
FR NL
Website van de Belgische BeroepsVereniging voor Dermatologie en Venerologie

Hoge Gezondheidsraad

Datum van publicatie: 26/09/2021

25/09/2021 Vaccinatie voor ouderen, immuungecompromitteerden en chronisch zieken: een additionele dosis met een mRNA vaccin tegen COVID-19

 

Deel 1: Ouderen

Op basis van de (inter)nationale gegevens en toenemend wetenschappelijk bewijs, is de HGR op dit moment van mening dat de algemene bevolking voldoende beschermd is na 1 of 2 dosissen (afhankelijk van het COVID-19 vaccin), maar dat er een additionele dosis met een mRNA vaccin tegen COVID-19 wordt aanbevolen voor:

  1. Bewoners van woonzorgcentra en serviceflats, in residentiële voorzieningen voor mensen met een handicap en gerontopsychiatrische voorzieningen.
  2.  Steeds op basis van wetenschappelijke argumenten en inzichten concludeert de HGR dat er duidelijk bewijs is om een additionele dosis COVID-19 mRNA-vaccin aan te bevelen bij mensen ouder dan 65 jaar. Dit rechtvaardigt de planning van een vaccinatieprogramma voor een additionele dosis bij deze groep, de oudste eerst. De HGR verzoekt de Task Force Vaccinatie om de operationaliteit hiervan te evalueren en nader uit te werken.

Tenslotte, zijn andere categorieën ook onder evaluatie, zoals mensen van 18-64 jaar met een hoog risico op ernstige COVID-19; en mensen van 18-64 jaar die door frequente institutionele of beroepsmatige blootstelling aan SARS-CoV-2 een hoog risico lopen op ernstige complicaties van COVID-19.

 

De werkgroep Vaccinatie van de HGR volgt de literatuur en wetenschappelijke evidentie op en zal indien nodig bijkomend advies verlenen.

 

Advies 9650 - Extra dosis mRNA vaccin COVID-19: deel 1 (ouderen)

 


22/09/2021 Wederzijdse invloed tussen Covid-19 en milieuomgeving 

 

Covid-19 en de manier waarop landen de overdracht ervan beperken hebben een belangrijke impact op het milieu. Ook omgekeerd heeft de milieuomgeving een impact op de besmettingsgraad, aldus een rapport van de Hoge Gezondheidsaad. "De huidige situatie toont aan hoe menselijke, dierlijke en planetaire gezondheid intens met elkaar verweven zijn." De raad adviseert om milieu- en gezondheidsgegevens structureel te integreren in het monitoring- en waarschuwingssysteem ter voorbereiding van toekomstige virale uitbraken.

 

Overzichtsstudies hebben aangetoond dat van de zeventien duurzame ontwikkelingsdoelstellingen opgesteld door de Verenigde Naties, maar liefst dertien onder grotere druk staan omwille van deze gezondheidscrisis, stelt de Hoge Gezondheidsraad.

 

"De lockdown, die werd ingevoerd om sociale contacten en de verspreiding van de ziekte te beperken, heeft een enorm effect gehad op de economie. In veel sectoren zijn mensen hun baan verloren en vele landen weten nog niet hoe ze moeten omgaan met de financiële kraters in hun begroting.  Op maatschappelijk niveau hebben de contactbeperkingen het sociale weefsel diep geraakt, met verhoogde psychosociale problemen bij ouderen, jongeren en andere kwetsbare groepen in de samenleving tot gevolg."

 

Wat het milieu betreft hebben de lockdownmaatregelen anderzijds in veel steden over de hele wereld tot drastische verbeteringen geleid, waaronder lagere luchtverontreiniging en betere  waterkwaliteit. De vermindering van het verkeer en van industriële activiteiten resulteerde in een lagere uitstoot van broeikasgassen. De vraag rijst hoe we deze effecten in post-covidtijden kunnen beschermen of verlengen.

 

Milieueffectenstudies tonen aan dat klimatologische en luchtverontreinigingsparameters gelinkt zijn aan een verhoogde besmettingsgraad van het virus. "Covid-19 lijkt enerzijds namelijk beïnvloed te worden door temperatuur en luchtvochtigheid. Het virus gedijt goed in de winter, maar zodra de temperatuur stijgt, vermindert de transmissie. Hoe hoger de luchtvochtigheid, zoals in de herfst of winter bij veel regenval, hoe sneller het aantal besmettingen zou stijgen." Het is nog niet helemaal duidelijk welke mechanismen achter deze verbanden schuilen, stipt het rapport aan.

 

Omdat Covid-19 in de eerste plaats de luchtwegen infecteert, verbaast het niet dat ook een verhoogde luchtverontreiniging een negatieve impact heeft op de vatbaarheid en ontwikkeling van de ziekte. "Een kleine toename van de concentratie fijn stof in de lucht met 1 microgram wordt in verband gebracht met een langere beademingstijd bij gehospitaliseerde covidpatiënten en mogelijk zelfs met een toename van het sterftecijfer met 8 tot 11 procent. Ook de bevolkingsdichtheid zou een rol spelen."

 

Advies 9617 - Milieu- en duurzaamheidsaspecten COVID-19

 


26/08/2021 Gezondheidsrisico’s van stoffen mondmaskers behandeld met biocide op basis van zilver ter bescherming tegen Covid-19 infectie

 

Dit leidt dan tot volgende besluiten:

  • Het is niet uitgesloten dat bij gebruik van de Avrox-mondmaskers toxicologische drempelwaarden kunnen overschreden worden maar dit risico moet gerelativeerd worden gezien de vele onzekerheden met betrekking tot de blootstellingsgraad en de conservatieve toxicologische benadering.
  • Alhoewel dit eerder een opinie is dan een wetenschappelijke vaststelling is het duidelijk dat het potentieel nadelig gezondheidsrisico van het gebruik van mondmaskers niet opweegt tegen het voordeel van hun gebruik ter preventie van een COVID-19 besmetting.
  • Het gebruik van maskers die aanleiding zouden kunnen geven tot het inademen van titaniumdioxide is tegenaangewezen, behalve wanneer ze het enige voorhanden zijnde middel zijn om COVID-19 te voorkomen.

Meer specifiek kunnen volgende suggesties gedaan worden:

  • Alhoewel een biocidebehandeling van mondmaskers wel bepaalde voordelen heeft ter voorkoming van infectie van de drager met microben en schimmels kan de vraag gesteld worden of dergelijke behandeling wel altijd noodzakelijk is.
  • Het is aan te raden om bij de fabricatie van mondmaskers geen textielstoffen te gebruiken die titaandioxide bevatten.
  • Gezien de onzekerheden die momenteel nog bestaan en in afwachting van meer wetenschappelijke informatie (o.a. AgMask-studie van Sciensano) omtrent de problematiek van zilvernanopartikels en de aanwezigheid van titaandioxidepartikels is het momenteel niet aangewezen om de stocks van de Avrox-maskers te gebruiken. Dit is echter een Risk Management beslissing.
  • De maskers van Tweeds&Cotton zijn nog ongebruikt in stock. Aangezien er geen informatie is omtrent hun samenstelling, is het aangeraden ze voorlopig niet in gebruik te nemen en het resultaat van de analyses af te wachten.
  • Aangezien er nog heel wat onzekerheid is omtrent het veilig gebruik, zouden de resterende maskers die zich nog in de apotheken bevinden eventueel on hold kunnen gezet worden in afwachting van verdere informatie (AgMask-studie).
  • Het gebruik van maskers die momenteel in omloop zijn en verkocht worden door privébedrijven, zijn niet onderzocht op hun mogelijke behandeling met biociden en de aanwezigheid van titaniumdioxide.
  • Er is nood aan informatie bij de gebruiker van de maskers betreffende de behandeling van de maskers voor, tijdens en na hun gebruik.
  • Er is nog steeds nood aan heel wat wetenschappelijk onderzoek omtrent de toxiciteit van biociden en andere toxische stoffen die aanwezig kunnen zijn in mondmaskers. Dit betreft
    o.a.:
    •  De fysicochemische vorm waaronder zilver en andere producten in de maskers voorkomen (species (Ag0 of Ag+ ), partikelgrootte en -vorm) en de mogelijke omzettingen ervan bij het gebruik van de maskers,
    • de inhalatoire giftigheid van deze diverse vormen van voorkomen,
    • de mate van vrijstelling van deze producten uit de maskers,
    • de invloed van het gebruik van de maskers en andere factoren die de afgifte van
      de werkzame stof beïnvloeden.

 

Advies 9654 - Gezondheidsrisico’s van mondmaskers behandeld met zilverbiocide


 

Juli 2020 Vaccinatiestrategie tegen Covid-19 in België

 

In dit wetenschappelijk advies, waarin richtsnoeren worden aangeboden voor beleidsmakers inzake volksgezondheid, formuleert de Belgische Hoge Gezondheidsraad aanbevelingen met betrekking tot risicogroepen in het kader van vaccinatie tegen Covid-19 voor de Belgische bevolking.

Het doel van dit advies is om specifieke aanbevelingen te formuleren ten behoeve van de beleidsmakers over risicogroepen en prioritaire doelgroepen, alsook een raming te maken van het aantal vaccins dat nodig zal zijn indien een vaccin tegen Covid-19 beschikbaar wordt.

 

Advies 9597-Vaccinatiestrategie-Covid-19 persbericht

 

 


Juni 2020 Impact van de SARS-CoV-2-pandemie op het bloedtransfusiesysteem

 

Advies 9579 - Bloedtransfusiesysteem - covid19

 

In deze wetenschappelijke evaluatie, waarin aanbevelingen worden geformuleerd ten behoeve van de verantwoordelijken en actoren van de transfusieketen, geeft de Belgische Hoge Gezondheidsraad een beoordeling over de mogelijke besmettelijkheid van bloed afkomstig van personen die het pandemische coronavirus dragen, het risico van een tekort aan bloedcomponenten en/of producten en de verstoring van de bevoorradingsketen voor diagnostische en medische uitrusting