Dermanet
FR NL
Website van de Belgische BeroepsVereniging voor Dermatologie en Venerologie

COVID-19 en hitte

Aanbevelingen

Datum van publicatie: 24/06/2020

Weerdiensten voorspellen een warmere en drogere zomer dan normaal in Europa. Er zullen langere hittegolven komen, die ook vaker voorkomen en intenser zijn. Het is noodzakelijk om goed voorbereid te zijn op eventuele komende hittegolven en de gevolgen die ze kunnen hebben op onze gezondheid, vooral in het kader van COVID-19. De combinatie van hitte en COVID-19 brengt een aantal uitdagingen met zich mee.

 

Risicogroepen

Mensen die een risico lopen voor de hitte zijn:

  • Senioren
  • Baby’s
  • Mensen die buiten werken
  • Mensen met een chronische ziekte

Ook in grootstedelijke gebieden nemen de risico’s toe.

 

Sommige van deze groepen (zoals senioren of mensen met chronische aandoeningen) zijn kwetsbaar voor zowel hitte als voor COVID-19. Hitte kan een hitteslag en uitputting veroorzaken of bestaande aandoeningen verergeren, zoals cardiovasculaire, ademhalings-, nier- or psychische aandoeningen.

 

Wees dus extra waakzaam. Als u tot de risicogroepen behoort, blijf dan de komende maanden thuis als u dat wordt gevraagd.

 

Advies

  • Vermijd de hitte: blijf thuis tijdens de heetste uren van de dag en oefen geen fysieke activiteiten uit. Zorg ervoor dat je 2 à 3 uur per dag in een frisse omgeving doorbrengt.
  • Houd uw interieur koel: houd ’s nachts de ramen open en voorkom dat teveel zonlicht binnen (doe bijvoorbeeld uw rolluiken naar beneden overdag), gebruik minimaal elektrische apparaten 
  • Blijf gehydrateerd: drink water, kies voor losse, koele kleding en koel indien nodig af door een douche te nemen
  • Zoek zoveel mogelijk de koelte op tijdens deze pandemie: vermijd blootstelling aan temperaturen boven de 25 graden celcius. Pas op voor een zonne- en hitteslag en andere gezondheidsproblemen gerelateerd aan hitte.

 

 

Als je jezelf niet goed voelt (duizeligheid, vermoeidheid, hoofdpijn, etc), blijf dan gehydrateerd en zoek de koelte op.

 

Bij een zonne- of hitteslag en een hele hoge temperatuur die meer dan 30 minuten blijft aanhouden en heeft u koorts, dan is het noodzakelijk om contact op te nemen met uw huisarts.

 

Voor meer info, surf naar www.warmedagen.be