Door de politieke instabiliteit is het nieuwe akkoord artsen-ziekenfondsen er één met een looptermijn van slechts één jaar. De BVAS is al bij al tevreden met het eindresultaat dat vannacht werd bekomen. “We hebben tot de finish onderhandeld. De meningsverschillen tussen de artsensyndicaten waren zo groot dat het tot drie uur in de ochtend heeft geduurd. Het resultaat is een pragmatisch compromis, dat zo billijk en rechtvaardig mogelijk is,” zegt voorzitter Dr. Philippe Devos.
[22/12/2019]
Al bij al toont de Bvas zich tevreden met wat ze uit de brand wist te slepen ‘omdat we voor het derde jaar op rij een verhoging konden afdwingen van de honoraria (een budget van 8,59 miljard in 2020). ASGB/Kartel legt wat meer reserves aan de dag ‘omdat er amper enige onderhandelingsmarge was’, maar is positief wegens de verdere ‘herverdeling naar intellectuele prestaties’.
[22/12/2019]
Tot 1 november 2019 kon een apotheker een voorgeschreven geneesmiddel onbeperkt in de tijd afleveren. De ziekteverzekering (verzekering voor geneeskundige verzorging) betaalde het geneesmiddel echter maar terug tot het einde van de 3e maand die volgt op de voorschrijfdatum. Deze kleine hoofdbreker, zowel voor de voorschrijvers als voor de apotheker en de patiënt, is verdwenen : de termijn waarbinnen de apotheker een geneesmiddel mag afleveren aan de patiënt en de termijn waarbinnen dat geneesmiddel vergoedbaar is, zijn nu op elkaar afgestemd en eenvoudiger. De termijn bedraagt standaard 3 maanden vanaf de dag waarop de voorschrijver het voorschrift heeft opgesteld.
Hieronder vindt u de uitleg, een aantal voorbeelden, alsook een samenvatting in video-vorm die u toelaten om de nieuwe geldigheidsduur correct toe te passen.
[22/12/2019]
U vindt hier de Debra Belgium nieuwsflash van december 2019
[11/12/2019]
De BVAS is zich bewust van de groeiende tekorten aan geneesmiddelen maar spreekt zich categoriek uit tegen het toekennen van substitutierecht aan de apotheker voor geneesmiddelen die ontbreken in zijn apotheek.
[03/12/2019]
Het Federaal Kenniscentrum voor de Gezondheidszorg (KCE) ontwikkelde een online tool voor het opsporen, behandelen en opvolgen van chlamydia, gonorroe, syfilis, HIV en hepatitis A, B en C. De tool werd samen met mensen van het terrein ontwikkeld en is bedoeld voor zorg- en hulpverleners van de eerste lijn (vooral huisartsen), om te gebruiken tijdens de consultatie. Hij kan gratis worden geraadpleegd via www.soa.kce.be
[01/12/2019]
Vanaf 1 december 2019 moeten zorgverleners, net als alle andere ‘ondernemers’, de bedragen afronden die hun patiënten contant betalen.
Deze verplichting geldt voor alle ondernemingen, zonder uitzondering.
Het doel is het gebruik van de kleine stukken van 1 en 2 cent, waarvan de aanmaak duur is, stapsgewijs af te bouwen.
[29/11/2019]
Als de voorschrijver een datum van uitgestelde aflevering bepaalt op het voorschrift, dan wijzigt dat niet de periode waarin de verzekering het geneesmiddel kan terugbetalen. De website van het RIZIV geeft concrete voorbeelden van de toepassing van de nieuwe regels.
[29/11/2019]
Vanaf 1 december 2019 dient u het totaalbedrag in uw praktijk af te ronden. De administraties die in goed geordende silo's werken, solferen u daarvoor een handleiding op volgens een bewonderenswaardige administratieve logica. Zadelen ze u daardoor op met complicaties in uw dagelijkse werk? Het zal hen worst wezen.
[29/11/2019]
In 2019 nam operatie Pangea een andere gedaante aan. Bij deze operatie lag de focus op informatieverzameling, analyse en communicatie. Voor de twaalfde operatie, die liep van juni 2018 tot juni 2019, verzamelde het FAGG de nodige gegevens. Pangea wordt gecoördineerd door INTERPOL en richt zich specifiek op nagemaakte en illegale geneesmiddelen en medische hulpmiddelen onderscheppen.
[24/11/2019]
Op 22 november 2019 is de begroting van de verzekering voor geneeskundige verzorging (ziekteverzekering) vastgesteld voor 2020. De Algemene raad van onze Dienst voor geneeskundige verzorging had geen goedkeuring gegeven aan het begrotingsvoorstel van het Verzekeringscomité en daarom kreeg de Ministerraad de taak om de begroting vast te stellen. Hoeveel bedraagt de begroting en wat zijn de kernpunten ervan?
[23/11/2019]
Nadat het begrotingsvoorstel van het Verzekeringscomité in oktober werd weggestemd voelden de artsen zich totaal miskend. Nu komt minister De Block met een eigen voorstel dat de wettelijke groeinorm van 1,5% respecteert en de artsen hun volledige indexmassa garandeert. De BVAS reageert tevreden op deze demarche van Maggie De Block.
[17/11/2019]
De BVAS en Artsenkrant bevroegen de artsen in oktober over multidisciplinariteit, het delegeren van taken en samenwerking met andere zorgverstrekkers. Niet minder dan 655 artsen namen deel aan de enquête.
[17/11/2019]
De vakjury van de Artsenkrant-prijs 'Specialist van het Jaar' 2019 selecteerde voor deze derde editie vijf genomineerden van uitzonderlijke kwaliteit: Luc Colemont, Marc Moens, Chantal Mathieu, Geert Verleden en Geert Dom.
Stemmen kan tot 22 november!
[10/11/2019]
In het Staatsblad verscheen het KB dat ervoor zorgt dat artsen die het akkoord artsen-ziekenfondsen respecteren en die na hun wettelijk pensioen blijven voortwerken, bij het RIZIV een premie kunnen aanvragen.
[26/10/2019]
De doelstelling van de hervorming is een nieuwe logica en structuur geven aan de huidige medische nomenclatuur. Drie teams ondersteunen de hervorming op wetenschappelijke wijze: ze behoren tot de ULB, de UGent en Möbius. De duur van het project is geraamd op 4 jaar
[20/10/2019]
De Hoge Gezondheidsraad heeft zijn aanbevelingen rond vaccinatie van immuungecompromitteerde en chronisch zieke patiënten recent herzien.
[12/10/2019]
[27/09/2019]